Forum Karpacki Związek Pszczelarzy Strona Główna

Inwert - wypowiedż producenta na temat inwertów

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Karpacki Związek Pszczelarzy Strona Główna -> Hyde Park
Autor Wiadomość
Maja



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Rożnowa

PostWysłany: Wto 19:35, 07 Lis 2006    Temat postu: Inwert - wypowiedż producenta na temat inwertów

W odpowiedzi na pytania skierowane pod naszym adresem, przesyłam Panu informacje, które mam nadzieję wyjaśnią wątpliwości dotyczące syropu D 03580.
Konieczne jednak, moim zdaniem, jest wyjaśnienie różnic pomiędzy inwertem a syropami glukozowymi. Niesłusznie bowiem nazwy te są używane w obiegowych opiniach jako jednoznaczne. Właściwe nazewnictwo powinno być używane w stosunku do określonych produktów, których uproszczone definicje przedstawiam poniżej.

* Inwert (cukier inwertowany) - to produkt otrzymany z sacharozy poprzez jej rozkład do glukozy i fruktozy za pomocą kwasu lub enzymu. Często w inwercie znajduje się cześć nierozłożonej sacharozy.
* Syrop glukozowy - to produkt otrzymany przez kwasowy i / lub enzymatyczny rozkład (hydrolizę) skrobi. Hydrolizat jest następnie oczyszczany i zagęszczany. Część glukozy zawartej w produkcie można poddać izomeryzacji - w tym procesie z glukozy powstaje fruktoza. Od nazwy procesu (izomeryzacja) wzięła się inna nazwa tak wytworzonej fruktozy - izoglukoza.

Uwaga: syropy o zawartości fruktozy powyżej 5% w suchej masie są nazywane syropami glukozowo-fruktozowymi.

Produkty te są opisane np. w "ROZPORZADZENIU MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów Przemyślu cukrowniczego (Dz. U. z dnia 15 stycznia 2004 r.)"

W skład syropów glukozowych wchodzą cukry proste (glukoza i fruktoza), dwucukier maltoza, oraz tzw. cukry wyższe, czyli polimery złożone z 3 i więcej cząsteczek glukozy. Cukry wyższe nie są deklarowane na standardowych specyfikacjach ani certyfikatach jakości. Ilość cukrów wyższych to właśnie różnica pomiędzy 100% a suma oznaczonych cukrów (monosacharydów i disacharydów w przypadku syropu D 03580). Jest to spowodowane m.in. tym, ze zawartość innych, niecukrowych składników w suchej masie syropu jest wręcz pomijalna, i całą suchą masę traktuje się jako cukry.

Sprawa krystalizacji produktu wielokrotnie już wracała w przypadku rozmów z hodowcami, i ciągle była związana ze stosunkiem ilości fruktoza/glukoza. Tak naprawdę, krystalizacja syropów jest zależna od:

* ilości glukozy
* zawartości innych cukrów
* suchej masy produktu
* temperatury

W przypadku inwertu rzeczywiście "rozcieńczenie" glukozy odbywa się poprzez udział fruktozy. W naszym syropie D 03580, oprócz glukozy, są również cukry wyższe.
Działają one jako antykrystalizator. Prawdopodobieństwo krystalizacji tego syropu jest bardzo nikle, nawet kiedy maltoza i sacharoza obecne w produkcie zostaną rozłożone przez pszczoły. Mam nadzieje, ze podane informacje wyjaśniają większość stawianych pytań.

Zdajemy sobie sprawę, że nasz produkt jest nowością na rynku i wielu pszczelarzy odnosi go bezpośrednio do inwertu. Należy jednak pamiętać o tym, ze są to dwa całkiem rożne produkty - zarówno jeśli chodzi o surowiec, produkcje, jak i końcowy skład.

Chcemy także stanowczo podkreślić, że nasze produkty są testowane w pasiekach współpracujących z nami pszczelarzy, i jak dotychczas nie mieliśmy żadnych sygnałów świadczących o jakichkolwiek negatywnych skutkach stosowania naszych produktów w zakarmianiu pszczół. Laughing wypowiedż producenta Cargill Polska Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Maja dnia Czw 18:48, 07 Gru 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czesław



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 189
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Berest

PostWysłany: Śro 8:37, 06 Gru 2006    Temat postu: wypowiedź producenta

Wskazane byłoby podać nazwę producenta którego wypowiedź dotyczy.
Ponieważ w treści cytowanej wypowiedzi używany jest termin syrop to wydaje mi się że wypowiedź ta dotyczy raczej Cargilu a nie Biowetu Puławy.
Karpacki Związek Pszczelarzy prowadzi rozmowy z Biowetem Puławy a więc wypowiedzi innych producentów owszem, mogą być umieszczane jadnak koniecznie z podaniem kto jest producentem omawianego produktu. Proszę Maję o uzupełnienie zamieszczonej wiadomości.
Pozdrawiam
Czesław


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czesław



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 189
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Berest

PostWysłany: Pią 23:01, 15 Gru 2006    Temat postu: wypowiedź producenta

Tak jak napisałem w poprzednim poscie informacja podana na wstępie dotyczy syropów produkowanych przez przedsiębiorstwo Cargil. Zarząd Karpackiego Związku Pszczelarzy nie sugeruje uzywania tych syropów do podkarmiania jesiennego pszczół.
Nie chcemy przez to powiedzieć aby wszystkie produkowane tam syropy nie były przydatne dla celów podkarmiania pszczół, jednak ich skład nie jest unormowany , Firma nie gwarantuje że każda kolejna dostawa będzie o takim samym składzie jak poprzednia i w związku z tym nawet prowadzone doświadczenia z jego przydatnością nie mogą być miarodajne na dłuższą metę. Chcąc sugerować pszczelarzom zastosowanie bioinwertu Zarząd sugeruje produkt pochodzący z firmy Biowet w Puławach. Więcej na temat składu i ceny wyjściowej tego produktu można dowiedzieć się na stronie internetowej [link widoczny dla zalogowanych]
Pozdrawiam
Czesław


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Technolog Pszczelarz
Gość





PostWysłany: Czw 19:07, 21 Gru 2006    Temat postu:

Wszystkie pytania kierować na [link widoczny dla zalogowanych]
Istnieją pewne możliwości produkcji inwertu w domu z użyciem enzymów
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:    Zobacz poprzedni temat : Zobacz następny temat  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Karpacki Związek Pszczelarzy Strona Główna -> Hyde Park Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin